טרמיטים בישראל
קיימים כ- 11 זנים של טרמיטים בישראל, אלה הם 3 הסוגים הנפוצים ביותר:- טרמיט ארץ ישראלי – תוכלו למצוא אותו במרכז הארץ ובנגב. לטרמיט הזה קצב כרסום מהיר ולכן נחשב אחד הבעייתיים לטיפול.
- טרמיט סיני (SINAI) – תוכלו למצוא אותו בדרום הארץ, ים המלח והערב. הוא מגיע אלינו מחצי האי הצפוני סיני ומכאן גם שמו. בדומה לטרמיט ארץ ישראלי, גם הוא מכרסם עץ בקצב מהיר.
- טרמיט פורמוסי – הגיע לארץ עם משלוחי עץ שלא עברו טיפול מונע נגד טרמיטים. הוא נחשב לטרמיט המסוכן ביותר כי הקצב שלו מהיר ונדמה שהוא יכול לכרסם גם עמודי חשמל ומסילות רכבת.
3 סימנים לטרמיטים בבית
כיום עדיין לא פיתחו מצלמה טרמית או קרן לייזר מיוחדת שמאתרת את קן הטרמיטים ואנחנו נאלצים להיעזר בחוש הראייה וחוש השמיעה. במקרים מסוימים, עבור עין לא מיומנת נזק של טרמיטים יכול להתפרש כאבק או סתם לכלוך וכך ללא טיפול מתאים, הנזק גדל וגדל עד שכבר ניתן לראות אותו בבירור.אז מה רואים או שומעים כשיש טרמיטים בבית?
- סימנים על קירות – הסימנים יכולים להיות סימני רטיבות או הופעת בועות אוויר או שקע בקיר.
- תעלות בוץ – הטרמיטים נוהגים לחפור תעלות. את תוכן הקיר או העץ הם "מוציאים" החוצה ונוצרת מעין בליטה הדומה בצורתה לתעלה בצבע חום כמו בוץ.
- חיפוש איזורים חלולים בבית – כאשר הטרמיטים חופרים בקירות או במשקופים הם יוצרים איזורים חלולים. דפיקה על הקיר, על הדלת או על המשקוף תחשוף האם יש איזור חלול יותר מאיזור אחר.
- קולות כרסום – הטרמיטים מתעוררים לחיים בלילה, כך שאם תצמידו את האוזן למשקוף או לדלת בחצות ותקשיבו טוב טוב תוכלו לשמוע את הטרמיטים אוכלים את העץ.
טרמיטים מי אתם? בואו נכיר
טרמיטים
טרמיטים הם חרקים חברותיים (בדומה לנמלים, דבורים, צרעות) שאינם מזיקים לבריאות האדם אך ידועים בעיקר בשל יכולתם לגרום לנזקים משמעותיים לעץ ומוצרי עץ המכילים תאית (צלולוזה).
הטרמיטים מגיעים למקורות המזון העיקרים שלהם על ידי חיפוש פעיל ומתמשך בשטח. אם ישנם חלקי עץ בקרקע ובסביבת הבית הטרמיטים משתמשים בהם כגשר לחדירה אל תוך הבית. טרמיטים יכולים לחדור אל תוך הבית דרך סדקים קטנים ביסודות הבית, במרצפות וקירות וסביב צנרת. מספיק סדק קטן שיכול להוות פתח חדירה לטרמיטים.
הטרמיטים עושים שימוש במנהרות שהם יוצרים בתוך הקרקע כדי להתקדם למקומות חדשים. על מנת להתקדם לשטחים שמעל פני הקרקע הטרמיטים בונים ונעזרים בתעלות . התעלות נבנות מבוץ, חלקי עץ ורוק.
כדי להגיע למוצרי עץ בתוך הבית. את לעיתים קרובות טרמיטים חודרים לאזורים שלא בהכרח מכילים מזון עבור טרמיטים אבל משמשים כנקודת גישה לאזורים אחרים בבית.
במושבה של טרמיטים ניתן למצוא בנוסף למלכה והמלך גם 4 מעמדות שונים: מתבגרים, פועלים, חיילים ומתרבים.
מלכת הטרמיטים
למלכת הטרמיטים ישנו תפקיד מרכזי במושבה. משימתה העיקרית היא להטיל ביצים. מלכת טרמיטים אחת יכולה להטיל אלפי ביצים ביום ובכך לשמור על חוסנה וגודלה של מושבת הטרמיטים. המלכה יכולה לחיות מספר רב של שנים (עשרות) בצמוד למלך המשמש כזכר העיקרי במושבת הטרמיטים.
הפועלים
הטרמיטים המשמשים כפועלים אחראים על הפעילויות החיוניות לקיום המושבה. תפקידיהם למצוא מזון (עץ ומוצרי עץ), האכלת המלכה והטרמיטים הנולדים (נימפות), תחזוקת המושבה (קן) וטיפול בפסולת. הטרמיטים מתמחים בפירוק חומר אורגני, בעיקר עץ.
חיילים.
תפקידם של חיילי הטרמיטים הוא להגן על המושבה. בשונה מגוף הטרמיטים הפועלים, גופם של החיילים עשוי ממבנה חזק יותר. הראש גדול עם לסתות ארוכות המשמשות גם כנשק להגנה מפני מזיקים ופולשים אחרים, כולל מושבות של טרמיטים תחרותיות.
נזקי הטרמיטים
כידוע הטרמיטים ניזונים מעץ ומוצרי עץ. לכן אפשרי למצוא נזקים במשקופי עץ, ארונות העשויים מעץ ומוצרי קרטון ונייר שונים. בתחילה קשה עד בלתי ניתן להבחין בנזק כלשהוא מאחר והטרמיטים אינם נראים לעין (הטרמיטים נמצאים ופועלים בתוך מוצר העץ). עץ שטרמיטים החלו לחדור אליו ולאכול אותו יתפורר בקלות והטרמיטים ימצאו בתוכו.
כיצד ניתן לדעת האם בבית ישנה נגיעות של טרמיטים?
טרמיטים אינם יכולים להיות חשופים לשמש בשל מבנה גופם ומתקדמים מעל פני הקרקע ומחוץ למוצר עץ על ידי בנייה של תעלות בוץ. באם מבחינים בתעלות בוץ המובילות מהרצפה או מהקיר אל עבר מקור עץ ישנה סבירות גבוהה שאכן מדובר בטרמיטים.
צליל חלול בעת דפיקה על מוצר עץ כמו משקוף ארון ועוד, יכול להעיד על סימן לנגיעות טרמיטים.
עוד סימן להימצאות טרמיטים בבית: כנפיים או טרמיטים מכונפים. בדרך כלל ניתן להבחין בטרמיטים מכונפים פעמיים בשנה. בעונות האביב והסתיו יוצאים טרמיטים (זכרים ונקבות) ל"מעוף כלולות"- תהליך של הזדווגות והקמת מושבות טרמיטים חדשות. תהליך זה אורך מספר ימים.
סוגי טרמיטים
בישראל ישנם 10 זנים של טרמיטים המתחלקים לשני סוגים. טרמיט קרקע וטרמיט עץ. על מנת שהדברת הטרמיטים תצליח יש צורך לזהות תחילה את סוג הטרמיטים.
בשנים האחרונות התגלה בישראל (כיום באזור פתח תקווה טרמיט בשם טרמיט פורמוסני. מדובר במין פולש. אשר יכול להתפתח בעצים חיים כגון עצי זית, אורן ואקליפטוס.
איך ניתן לטפל בטרמיטים?
כיום ניתן להדביר טרמיטים ב-3 סוגי טיפול:
- ג'לים- שימוש בהדברה זו ניתן לבצע רק כאשר מופיעות תעלות בוץ שישנה פעילות טרמיטים בתוכה.
- הגמעת תכשיר הדברה נוזלי- שימוש בהדברה זו יתבצע על ידי קידוח חורים בהיקף רצפת המבנה (בית, דירה, מחסן ועוד) והגמעת תכשיר הדברה אל תוך החורים עד לנגירה.
- שימוש בפיתיונות- שימוש בפיתיונות יתבצע בתוך ומחוץ לבתים כאשר בתוך הבתים מותקנות (באזורים בהם נצפו פעולת טרמיטים בתוך הבית) קופסאות אשר בתוכן ישנו פיתיון מורעל שמושך את הטרמיטים לאכילה. הטרמיטים לוקחים את הפיתיון את הקן מאכילים את האוכלוסייה כולל המלכה וכך הקן מושמד.
בחצר הבית יוצבו בתוך האדמה קופסאות עם חתיכות עץ ללא פיתיון לניטור. לאחר ביקורת באם יתגלו טרמיטים באחת או יותר מהקופסאות שמים פיתיון מורעל. הטרמיטים לוקחים את הפיתיון לקן ועל ידי האכלת שאר הטרמיטים שבקן כולל המלכה, מושבת הטרמיטים מתחסלת. (שיטה זו אינה מתאימה לטרמיטי עץ).
טרמיטי עץ- ניתן להדביר על ידי תכשיר הדברה נוזלי המיועד להדברת טרמיטים וזאת לאחר איתור הקן בעץ הנגוע.
טרמיטי קרקע- כמו בטרמיטי עץ ניתן לבצע הדברה על ידי קידוחים ושימוש בתכשיר הדברה מבוסס מווסת גדילת חרקים (I.G.R) המיועד לטרמיטים, שימוש בג'לים, שימוש בפיתיונות.
טרמיט פורמוסני- במין של טרמיט זה, הנחשב כטרמיט על, נדרש טיפול ארוך טווח באמצעות פיתיונות מווסתי גדילת חרקים (I.G.R).